2023.01.22. Közgyűlés beszámoló

2023.01.22

  2023.01.22.

Közgyűlés összefogló


Ezt a beszámolót azoknak szánom, akik valamilyen okból nem tudtak részt venni a közgyűlésen, de szeretnék követni egyesületünk életét.

Megpróbálom minél tömörebben összefoglalni, hátha hasznos lehet az érdeklődők számára.

Akik ott voltak, azoknak is van lehetőségük hozzászólni alul, mert biztosan van olyan, ami elkerülte a figyelmemet vagy esetleg rosszul emlékezem.

Sajnos az idén voltunk a megszokott helyünkön utoljára (,,SZAKI"), mert az intézmény gazdát cserélt és része a vasút korszerűsítési tervének. Már fűtés is elmaradt, szerencsénkre még beengedtek bennünket.

Sóstó Sporthorgász Egyesület

Kiskunhalas


Közgyűlés beszámoló

Szokásunkhoz és előírásainkhoz híven ebben az évben is kiírásra került az éves közgyűlés.

Dobos János Egyesületi elnök megnyitotta a közgyűlést, üdvözölte a megjelenteket, elnézést kért a pénteki késői érkezésért, majd 1 perces néma felállással emlékeztünk azokra a horgásztársakra, akik már nem lehetnek közöttünk. A péntekre kiírt közgyűlés első körében pár horgásztárs volt jelen, ami az alapszabályban foglaltak szerint eredménytelen, így a megismételt közgyűlés ma már határozatképes a megjelentek létszámától függetlenül.

Megjelent 79 fő.

Az egyesületi elnök köszönetet mondott azoknak akik az egyesület munkáját segítették az év folyamán.

Következő lépésben megválasztottuk a levezető elnököt.

Levezető elnök: Dr Horváth Róbert, akit a közgyűlés egyhangúlag elfogadott.

Dr Horváth Róbert köszöntötte a közgyűlést és javaslatot tett

jegyzőkönyv vezető, és hitelesítők megválasztására.

Jegyzőkönyv vezető : Molnár Ottó

Hitelesitők: Becz Gyula és Papp Tibor

Szavazatszámláló bizottság megválasztása

Elnök: Becz Gyula

Tagok: Pozsonyi László és Kuklis Pál.

Ez után az érdemi napi rendi pontok elfogadása történt.

Plusz érdemi napirendi pontokat terjesztett elő Dobos János egyesületi elnök:

Egy vezetőségi tag (Rádi Csaba) lemondása miatt új vezetőségi tagot kellett választani.

Előzetes egyeztetés alapján az elnökség Horváth János tagtársat javasolta, aki vállalta a tisztséget, és a közgyűlés el is fogadta. Más jelentkező nem volt a tisztségre!

Az előzetes listából kimaradt a vízutánpótlás biztosítására befizetett összeg (5000 Ft) ez évben további megtartása, ami éppen csak hogy fedezi a vízszámlánkat. Jelenleg csapadékos időszak van, biztató a vízállás, de a nyár hozhat meglepetéseket.

Jáger Szabolcs emlékeztette a tagságot, hogy az idei évben az Országos Horgászrendben egy új szabály lépett napvilágra a halradar használatáról. Halradar használatának segítségével fogott halat vissza kell helyezni élőhelyére! Tehát a horgász nem viheti haza! Erről is döntenie kell a közgyűlésnek!

Felkerült még a listára, hogy a süllő és a csuka felső méretkorlátozásának határa 70 cm legyen?

Javaslatot tettek még a Harcsa vermelési időszakában (Dec.01 - Márc. 01-ig) lévő helyi tilalom feloldására is.

Megállapításra került, szavazással eldőlt, hogy a fent említett napirendi pontok is felkerültek a Határozati Javaslatok soraiba!

Ez után az Elnökség, a Felügyelő Bizottság és a Fegyelmi Bizottság 2022. évi munkájának beszámolója, a beszámolók feletti vita, és a beszámolók elfogadása következett.

Dobos János elnök kezdte az Elnökség beszámolóját.

Kevesebbet horgászva, de az átlagosnál több időt tölt a vízparton,- elmondta, hogy ennél rosszabb évünk soha ne legyen, van vizünk, rendben zajlottak a telepítések, tetemes összeget nyertünk a pályázaton, amit haltelepítésre tudunk fordítani, rendben elkezdődtek a kikötői munkák, amit még az idén is szeretnének folytatni, amire már részben meg vannak az engedélyek is! Elmondta, hogy a keszeg telepítésére azért került sor, mert a halgazdálkodási tervben jelenleg benne szerepel, így kötelező lett volna már az előző években is, de most egy kedvező ajánlat mellett a következő pályázat feltétele is megvalósult így. Tervek szerint az idén horog érett süllőt, (balint, csukát csak azért, mert feltétele egy következő pályázatnak), pontyot fognak telepíteni. Nagyon elszálltak a halárak, így a pályázaton nyert pénzzel tudják pótolni a telepítésre szánt összeget. Szerencsénkre még van jó áron lekötött halunk a haltermelőnél is. A vezetőség mindent meg tesz, hogy a reá bízott feladatokat minél hatékonyabban megvalósítsa, így az egyesület tagsága vagyonával hatékonyan gazdálkodjon. Nádégetés kérdésében beadtak egy kérvényt, amit a HATÓSÁG egy toll vonással elutasított, vállalkozó hiányában jelenleg kevés esély van a nád kitermelésére, de a lehetőségek felkutatása mindig folyamatban van, mert a haszonbérleti szerződés szerint viszont a 70%-os kitermelést kellene biztosítani.

Felügyelő Bizottság beszámolóját Pozsonyi László bizottsági elnök tartotta meg.

2022-es évben minden vezetőségi gyűlésen jelen voltak, az egész év költségvetését ellenőrizték, személyesen részt vettek a telepítéseken, javaslataikkal próbálták segíteni a vezetőség munkáját. Megállapításuk szerint a haltermelővel való kialakult üzleti viszony példa értékű és korrekt. A pénztárt teljes, átfogó ellenőrzés alá vonták, ahol mindent rendben találtak!

Fegyelmi Bizottság beszámolóját Jáger Szabolcs bizottsági elnök tartotta meg.

Sajnos a 2022-es évben 2 szabálysértési ügyben is el kellett járni, ami egyesületi tagot érintett. Májusban egy horgászunk mérettartomány feletti halat tartott meg, de még a fogási naplóba sem jegyzett be. A halőri tettenérés után a Fegyelmi Bizottság javaslatot tett a horgász egyesületi tagságának megszüntetésére. Ez a cselekedet még országos hírekben is szerepet kapott. Egyesületünkben nincs olyan horgászra szükségünk, aki saját egyesületét meglopja! A másik eset év vége felé történt meg, amikor egy horgász szintén méret tartomány feletti halat tartott meg, be is jegyezte a fogási naplóba, de a méretet meghamisítva kisebbnek tüntette fel. Ezért a Bizottság 2 évre javasolta eltiltását, amit megfellebbezett és végül 1,5 évre enyhítettek. Sajnos napijegyes horgászok ellen legalább 8-10 esetben kellett Halvédelmi szabálysértési eljárást indítani a Halászati Felügyelőnél. Itt szeretné megköszönni az ellenőrök áldozatos munkáját, szerencsére itt látszik, hogy ennek meg is van az eredménye.

Dobos János egyesületi elnök elmondta, hogy próbál mindenkivel jó kapcsolatot építeni, mindenkiről a becsületes horgász képet kialakítani, az ellenőrök nem azért vannak, hogy a horgászokat zaklassák, mivel társadalmi halőrök, így mindenki a szabad idejében végzi az ellenőrzést, előfordulhat, hogy kis időn belül akár több ellenőr is megjelenhet, de ezt ne vegye senki sem zaklatásnak. Csak az általuk vállalt egyesületünk vagyonát védik, vigyázzák.

Hozzászólás hiányában mind a 3 beszámolót a közgyűlés elfogadta.

A költségvetés teljesítés számadatait Erdélyi Gyula ismertette.

Itt inkább mellékelem a táblázatot!


Előző elnökünk Jáger Szabolcs elismerő szavakkal szólt a költségvetés beszámolójához.

Következtek a Határozati Javaslatok:

Elsőként az új vezetőségi tag megválasztása történt.

Levezető elnökünk Dr. Horváth Róbert ismertette a nem régen elfogadott alapszabályunk rá utaló pontját, melyben lehetősége van a közgyűlésnek nyílt szavazással választani. A vezetőség részéről előterjesztett új vezetőségi tag Horváth János vállalta a kinevezést, és mivel rajta kívül senki nem jelentkezett a pozícióra, így a közgyűlés határozott többséggel, 2 tartózkodás mellett megválasztotta új elnökségi tagunkat Horváth János személyében. Munkájához sok sikert kívánunk! Gratulálunk!!

Dobos János egyesületi elnök tovább ismertette a következő javaslatokat.

  • 2023. évtől a felnőtt területi jegy ára 40.000 Ft.

(kb. 50%-al ment fel a hal piaci ára) A drágulás hatására vagyunk kénytelenek emelni.

A javaslatot a közgyűlés elfogadta.

  • Új belépő horgászoknak 100.000. Ft halasítási hozzájárulás

A javaslatot a közgyűlés elfogadta.

  • Felnőtt és ifjúsági napijegyek lesznek válthatóak, gyerek nem.

A javaslatot a közgyűlés elfogadta.

  • Felnőtt napijegy ára 6000 Ft ( 2db nemes hal )

  • ifjúsági 3000Ft. ( 1db nemes hal)

A javaslatot a közgyűlés elfogadta.

  • November 1. és március 1. közötti harcsa fogási tilalom eltörlése.

A javaslatot a közgyűlés elutasította. Maradt a tilalom!

  • Évente 8 horgászversenyt engedélyez a vezetőség, május 15 és szeptember 15 között időszakban (kivétel a gyermeknapi verseny) nem rendezhető horgászverseny (elnök).

Kivétel a gyerek horgásztábor!

A javaslatot a közgyűlés elfogadta.

  • az etetés helyét kizárólag dőlőbójával lehet megjelölni, (nádszál, hungarocell nem engedélyezett),  horgászat befejeztével el kell távolítani a vízből.

A javaslatot a közgyűlés elfogadta.

  • - Fegyelmi Szabályzat módosítása:

Azzal a horgásszal szemben, aki a szabályosan kifogott halat a fogási naplóban nem rögzíti, vagy méreten aluli, illetve méret feletti halat tart meg, a fegyelmi eljárás lefolytatása után a horgászegyesületi tagsága megszűnését kell (alkalmazni.) javasolni az Elnökség felé!

A Halászati Felügyelő is pénzbírsággal sújtja.

A javaslatot a közgyűlés elfogadta.

  • Vízutánpótlás továbbra is 5000FT.

A javaslatot a közgyűlés elfogadta.

  • A csuka és süllő felső mérethatára 70cm legyen.

A javaslatot a közgyűlés elutasította.

Halradar használata: Halradar használata közben fogott halat vissza kell helyezni az élőhelyére.

A javaslatot a közgyűlés elutasította.

Egyesületi Elnökünk Dobos János megköszönte a tagság hozzáállását, ígéretet tett, hogy a vezetőség és halőrök mindig a horgászok javát fogják szolgálni. Szeretne az idén 150-200 q halat telepíteni a Sóstóba. Szóba került az extra ponty telepítése is, de nem szeretne egyenlőre extrát telepíteni, mert a nagy pontyok súlya kilónként akár 5-7 ezer Ft is lehet, ami túl drága.

Szóba került még a csapadékvíz hasznosítása, lehetséges iroda konténer beszerzése, mert a jelenlegi iroda és terem megszűnik, talán gazdaságos lenne a vásárlása, pályázati lehetőség kiaknázása.

Új informatikai rendszerünk lesz, Alelnök Úr arra kéri a tagságot, hogy amikor megyünk engedélyt váltani, mindenki rendelkezzen használható email címmel.

(ez csak az én javaslatom, akinek még nincs @gmail.com -os email címe, az lehetőleg hozzon létre egyet, mert ez biztonságos, 15Gigabit tárhellyig ingyenes, ellenben a régi levelezőkkel, ahol csak 30-50 Megabit háttér teret biztosítanak.) hoga


Levezető elnökünk Dr. Horváth Róbert megköszönte a tagság jelen létét, és bezárta a közgyűlést.


Utóirat: Csak emlékeztetőül ! Etető hajó használata tilos, mert a horgászok behordásra használnák.

Országos horgászrend tiltja a horgászkészség behordását.

Sokan kérdezték, nem emlékeztek, nem tudják?

A WC lakat kódja, Egyesületünk alapításának évszáma 1955.

A pénztári napok:

Pénteki pénztári napok megszünnek!

Január  30. Hétfő (14-20)

Február 01. Szerda (14-20)

Következő Hétfő és Szerda (14-20)

Azon túli időpont még egyeztetés alatt!

 Már elérhető a 2023 éves díjak is.


hoga